Υποδομές πολιτισμού στο Λεωνίδιο Αρκαδίας

Μια σειρά υποδομών πολιτισμού στο Λεωνίδιο της Νότιας Κυνουρίας υλοποιήθηκε για την προβολή και ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού και ιστορικού αποθέματος της περιοχής.

Στη Φάμπρικα Πολιτισμού, Η TETRAGON σε συνεργασία με την εταιρεία ΟΙΚΟΜ ΕΠΕ συνέταξαν τη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη και επιμελήθηκαν την κατασκευή της μόνιμης έκθεσης, η οποία εστιάζει στην αγροτική παραγωγή και στο θαλάσσιο εμπόριο της Ανατολικής Πελοποννήσου.
Η έκθεση στεγάζεται στο κτίριο της Φάμπρικας στο Λεωνίδιο που ήταν παλαιότερα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και μετέπειτα σχολείο. Γίνεται ευρεία χρήση σκηνογραφικών μέσων και σημειολογικών αναφορών για την αφήγηση της ιστορίας της περιοχής και των ιδιαιτεροτήτων της, καθώς και πλούσιου εποπτικού υλικού, διαδραστικών εφαρμογών και μουσειοπαιδαγωγικών μέσων, που βασίζονται στο άφθονο υλικό τεκμηρίωσης από το αρχείο του Λεωνιδίου και τις ιδιωτικές συλλογές οικογενειών της περιοχής.
Τη γραφιστική επιμέλεια είχε η Μαριέττα Πανίδου, ενώ τα κείμενα συνέταξε ο Χρίστος Ζαφείρης.

Λαμπρό παράδειγμα της Τσακώνικης αρχιτεκτονικής και ένα από τα ωριμότερα και μεγαλοπρεπέστερα κτίσματα της Κυνουρίας, το αρχοντικό Τσικαλιώτη στο Λεωνίδιο ενσωματώνει όλα τα στάδια εξέλιξης της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και όλες τις επιδράσεις, από το Βυζάντιο ως την Τουρκοκρατία, σε τολμηρή αντιπαράθεση και εκλέπτυνση.
Οι επισκέπτες του Πύργου έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να εξερευνήσουν ένα από τα ωραιότερα και πιο χαρακτηριστικά αρχοντικά της Πελοποννήσου και ταυτόχρονα να μάθουν τι είναι αυτό που κάνει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Τσακωνιάς αξιόλογη και ξεχωριστή, μέσα από την έκθεση που φιλοξενείται πλέον στον Πύργο. Η μόνιμη έκθεση, με τη χρήση πλούσιου εποπτικού υλικού, διαδραστικών εφαρμογών και μουσειοπαιδαγωγικών παιχνιδιών, αναδεικνύει τόσο το ίδιο το κτίριο, όσο και το αρχιτεκτονικό πλαίσιο, στο οποίο αυτό εντάσσεται και του οποίου αποτελεί εξαιρετικό δείγμα.
Η TETRAGON μαζί με την ΟΙΚΟΜ ΕΠΕ συνέταξαν τη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη και ανέλαβαν την κατασκευή. Τα κείμενα της έκθεσης επιμελήθηκε ο αρχαιολόγος Σπύρος Τσαφαράς, ενώ η γραφιστική επιμέλεια είναι του Θανάση Γεωργίου.

digitization, digital & interactive applications, experience design, museology, museography

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

museums+culture

ΠΕΛΑΤΗΣ

Δήμος Νότιας Κυνουρίας

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Λεωνίδιο

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΟΙΚΟΜ ΕΠΕ
Μαριέττα Πανίδου
Χρίστος Ζαφείρης
Θανάσης Γεωργίου

Tetragon logo
THESSALONIKI

Karaiskaki 2B str, 54641
Thessaloniki, Greece
Tel. +30 2310 861460
info@tetragon.gr

ATHENS

Kifisias Avenue 27,
11523 Athens, Greece
Τel. +30 6986 858366
info@tetragon.gr

PRODUCTION

Thessaloniki Industrial Area,
Sindos, Greece
Τel. +30 2310 796675
sindos@tetragon.gr