Υποδομές Περιβάλλοντος Κυνουρίας

Πρόκειται για ένα σύνολο υποδομών για το περιβάλλον, από κέντρα ενημέρωσης ως πινακίδες σήμανσης, που εγκαταστάθηκαν σε επιλεγμένα σημεία ενδιαφέροντος με στόχο την τουριστική ανάδειξη της περιοχής και την ενημέρωση των επισκεπτών σε θέματα πολιτισμού και φύσης.

Η TETRAGON σε συνεργασία με τις εταιρίες ΟΙΚΟΣ Ε.Π.Ε. και ΟΙΚΟΜ Ε.Π.Ε. σχεδίασαν και εγκατέστησαν τρία κέντρα ενημέρωσης στον Πάρνωνα: το Κ.Ε. Αγίου Πέτρου, το Κ.Ε. Άστρους και το Κ.Ε. Καστάνιτσας. Οι φωτογραφίες που εμπλούτισαν τις εκθεματικές επιφάνειες ανήκουν στον Ντ. Μιχαήλ.

Η TETRAGON επιμελήθηκε τη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη και ανέλαβε την κατασκευή της μόνιμης έκθεσης του Κέντρου Ενημέρωσης Καστάνιτσας, η οποία εστιάζει στα παραδοσιακά επαγγέλματα της περιοχής, στην ιστορία και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της Τσακωνιάς.
Η Καστάνιτσα θεωρείται το παλιότερο χωριό του Πάρνωνα και σύμφωνα με τις γραπτές μαρτυρίες είναι το αρχαιότερο Τσακωνοχώρι με σημαντική συμβολή σε όλους τους εθνικούς αγώνες. Το χωριό και η γύρω περιοχή έχουν ανακηρυχθεί “τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλους” και ανήκουν στο διαρκή κατάλογο κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Ελλάδας. Εξαιτίας του δύσβατου εδάφους και της έλλειψης δρόμων, ανέπτυξε όλες τις υποδομές της προβιομηχανικής οικονομίας, την παραδοσιακή οικοτεχνία, την εκμετάλλευση του αυτοφυούς καστανόδασους και τα επαγγέλματα που την έκαναν αυτάρκη, του ασβεστοποιού, του υλοτόμου και του αγωγιάτη, που ήταν συνυφασμένα με την τοπική γεωφυσική και κοινωνική ιδιομορφία.
Αναπαραστάσεις, διοράματα, σκηνογραφίες και ενιαίες εκτυπώσεις φιλοξενούν κείμενα, πρωτότυπες φωτογραφίες και τεκμήρια, δημιουργώντας ενιαίες συνθέσεις που υποβοηθούν στην αντιληπτική οργάνωση της έκθεσης.

Οι πινακίδες παρέχουν βασικές πληροφορίες προσβασιμότητας και προσανατολισμού για το τοπικό οδικό δίκτυο και τον αστικό ιστό, ενώ παράλληλα υποδεικνύουν προορισμούς αναψυχής και πληροφόρησης, αναδεικνύουν πολιτιστικά και περιβαλλοντικά τοπόσημα και παρουσιάζουν επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες για θέματα πολιτισμού και φύσης. Επιπλέον, οι πινακίδες φέρουν ως μέρος των γραφισμών τους κώδικες QR, δίνοντας τη δυνατότητα σύνδεσης του υπαίθριου δικτύου με άλλα ψηφιακά συστήματα πληροφόρησης.
Κατασκευάστηκαν πέντε τύποι πινακίδων με διαφοροποιήσεις στα υλικά, τη σχεδιαστική προσέγγιση, το ύψος, αλλά και το περιεχόμενο, ανάλογα με το σημείο ανάδειξης. Ο συνδυασμός ξύλου και μετάλλου στις πινακίδες, στα αναλόγια, αλλά και στο κιόσκι ενημέρωσης Λεωνιδίου προσφέρει άρτιο αισθητικά και λειτουργικά αποτέλεσμα. Πρόκειται για κατασκευές σύγχρονης αισθητικής από υλικά που εναρμονίζονται με το τοπίο με τελικό στόχο τη δημιουργία μιας συνεκτικής οπτικής ταυτότητας για την Κυνουρία.

concept design, consulting, documentation, digitization, storytelling, copywriting, audiovisual productions, visual identity, graphic design, lighting, signage, museology, museography

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

environment+tourism

ΠΕΛΑΤΗΣ

Δήμοι Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Κυνουρία, Πελοπόννησος

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΟΙΚΟΜ ΕΠΕ
ΟΙΚΟΣ ΕΠΕ
Ντίνος Μιχαήλ

Κ.Ε. Καστάνιτσας

Κ.Ε. Αγίου Πέτρου

Κ.Ε. Άστρους

Tetragon logo
THESSALONIKI

Karaiskaki 2B str, 54641
Thessaloniki, Greece
Tel. +30 2310 861460
info@tetragon.gr

ATHENS

Kifisias Avenue 27,
11523 Athens, Greece
Τel. +30 6986 858366
info@tetragon.gr

PRODUCTION

Thessaloniki Industrial Area,
Sindos, Greece
Τel. +30 2310 796675
sindos@tetragon.gr