Περιοδικές εκθέσεις Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς

Η TETRAGON υλοποίησε περιοδικές εκθέσεις για το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη και τη Χίο.

Η περιοδική έκθεση “Θεσσαλονίκης εμπόριον 1870-1970” παρουσιάζει μέσα από μοναδικό αρχειακό και φωτογραφικό υλικό την παραγωγική ιστορία του παλαιού εμπορικού κέντρου της πόλης, κατά την περίοδο 1870-1970, η οποία βασίστηκε στα αποτέλεσμα ερευνητικού προγράμματος. Η έκθεση αναδεικνύει την Θεσσαλονίκη ως ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο ενός ευρύτερου παραγωγικού χώρου. Παρουσιάζονται οι αλλαγές αλλά και οι συνέχειες των εμπορικών δραστηριοτήτων σε σχέση με τις πολιτικές πολεοδομικές και οικονομικές αλλαγές, υπενθυμίζοντας τον επισκέπτη ότι πολλές από αυτές υπάρχουν και σήμερα. Η έκθεση αρθρώνεται σε δύο κύριες ενότητες, μέσω των οποίων ο επισκέπτης μπορεί αρχικά να κατανοήσει το ευρύτερο πολιτικο-οικονομικό πλαίσιο και στη συνέχεια να ερευνήσει βιωματικά την ιστορία του εμπορικού κέντρου μέσα από τις γνωστές περιοχές (ή γειτονιές) του.
H TETRAGON εκπόνησε τη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη σε συνεργασία με το ΠΙΟΠ, διαμόρφωσε και επεξεργάστηκε τις οπτικοακουστικές προβολές και ανέλαβε την κατασκευή.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 80 χρόνων λειτουργίας της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, η περιοδική έκθεση “80 Χρόνια ΕΜΧ, Ιστορίες με άρωμα μαστίχας” παρουσιάζει μέσα από μοναδικά τεκμήρια την ιστορία της ένωσης, τον τρόπο που διαχειρίστηκε την παραγωγή και το εμπόριο της μαστίχας αλλά και τη σημασία της για την ζωή του νησιού.
Βασικό εκθεσιακό υλικό αποτελεί το πρωτότυπο αρχειακό υλικό της Ένωσης το οποίο συμπληρώνεται από φωτογραφίες, αντικείμενα και βίντεο. Τα χαρακτηριστικά μοτίβα των ¨ξυστών¨ της Χίου αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον εκθεσιακό σχεδιασμό που σε συνδυασμό με τα έντονα χρώματα δημιουργούν μια εορταστική ατμόσφαιρα, ενώ μέσω απτικών αντικειμένων (αντίγραφα τεκμηρίων) η έκθεση αποκτά βιωματικό χαρακτήρα.
H TETRAGON εκπόνησε τη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη σε συνεργασία με το ΠΙΟΠ, διαμόρφωσε και επεξεργάστηκε τις γραφιστικές επιφάνειες, τις οπτικοακουστικές προβολές και ανέλαβε την κατασκευή.

concept design, museography, museology, graphic design, exhibition structures, traveling & temporary exhibitions

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

museums+culture

ΠΕΛΑΤΗΣ

Πολιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Θεσσαλονίκη
Χίος

80 Χρόνια Ένωση Μαστιχοποιών Χίου

"Ιστορίες με άρωμα μαστίχας"

"Θεσσαλονίκης εμπόριον 1870-1970"

Tetragon logo
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καραϊσκάκη 2B
54641, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
τ. +30 2310 861460
info@tetragon.gr

ΑΘΗΝΑ

Λεωφόρος Κηφισίας 27
11523, Αθήνα, Ελλάδα
τ. +30 6973 550323
info@tetragon.gr

ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης
57400, Σίνδος, Ελλάδα
τ. +30 2310 796675
sindos@tetragon.gr