Ηφαιστειολογικό Μουσείο Νισύρου

Το Ηφαιστειολογικό Μουσείο της Νισύρου, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, με πανοραμική θέα προς την καλδέρα, στεγάστηκε στο ανακαινισμένο Δημοτικό Σχολείο των Νικιών. Οι παλιές αίθουσες διδασκαλίας ενοποιήθηκαν για να αποτελέσουν τον εκθεσιακό χώρο ενώ, ως υποδοχή διατηρήθηκε ο χώρος της κεντρικής εισόδου.

Η TETRAGON επιμελήθηκε την μουσειολογική-μουσειογραφική μελέτη, τη γραφιστική επεξεργασία, τη συνολική οπτική ταυτότητα, τα έντυπα και την κατασκευή του εκθεσιακού χώρου. Τα χρώματα και οι υφές των εκθεσιακών μέσων, καθώς και ο φωτισμός παραπέμπουν στα χαρακτηριστικά του ηφαιστειακού τοπίου. Οι καμπύλες που κυριαρχούν στην έκθεση παραπέμπουν στη ροή της λάβας και στο καμπύλο σχήμα της καλντέρας. Στο χώρο στεγάζεται μια μοναδική συλλογή ηφαιστειακών πετρωμάτων με 250 εκθέματα. Με εξαίρεση τα μικρά, πολύτιμα και εύθραυστα πετρώματα που προστατεύονται στις προθήκες, τα υπόλοιπα στέκονται ελεύθερα στο χώρο και στο άγγιγμα των επισκεπτών, με σκοπό μια έντονα βιωματική και διαδραστική εμπειρία.

Πέρα από τα παραδοσιακά μέσα επικοινωνίας, στο ηφαιστειολογικό μουσείο θα βρει κανείς διαδραστικές οθόνες με ψηφιακές αναπαραστάσεις και προβολή βίντεο με θέμα τη δημιουργία της Νισύρου και των άλλων ενεργών ηφαιστείων του Αιγαίου. Η τρισδιάστατη μακέτα του νησιού επεξηγεί με εύληπτο τρόπο τη δημιουργία του. Πολύτιμη υπήρξε η συμβολή του ΑΠΘ και του ηφαιστειολόγου Γ. Βουγιουκαλάκη.

concept design, digitization, storytelling, copywriting, audiovisual productions, visual identity, graphic design, lighting, digital and interactive applications, edutainment, museology, museography

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

environment+tourism

ΠΕΛΑΤΗΣ

Δήμος Νισύρου

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Νίσυρος, Δωδεκάνησα

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Γ. Βουγιουκαλάκης

Tetragon logo
THESSALONIKI

Karaiskaki 2B str, 54641
Thessaloniki, Greece
Tel. +30 2310 861460
info@tetragon.gr

ATHENS

Kifisias Avenue 27,
11523 Athens, Greece
Τel. +30 6986 858366
info@tetragon.gr

PRODUCTION

Thessaloniki Industrial Area,
Sindos, Greece
Τel. +30 2310 796675
sindos@tetragon.gr