Δείκτες Μνήμης

Η σήμανση μνημείων και θέσεων ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στον αστικό ιστό αφορά στην οργάνωση της πληροφορίας και στη διάχυσή της στο δημόσιο αστικό χώρο, έτσι ώστε η σύγχρονη πόλη να συνυπάρχει με το παρελθόν της.

Στη Θεσσαλονίκη, ο εορτασμός των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, έδωσε αφορμή για τη διαμόρφωση μιας πρότασης σε συνεργασία με το Κέντρο Ιστορίας Δήμου Θεσσαλονίκης, το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ και σχετική επιστημονική ομάδα, με τίτλο “Δείκτες Μνήμης”. Πρόκειται για ένα σύνολο σημάνσεων τόπων και γεγονότων, που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη νεότερη ιστορία της πόλης.

Η αρχική αυτή πρόταση, στη συνέχεια συμπληρώθηκε και διευρύνθηκε. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός πλήρους καταλόγου σημάνσεων-δεικτών μνήμης για όλα τα σημαντικά μνημεία, τόπους, γεγονότα και προσωπικότητες, που κρίνεται αναγκαίο να «αποκαλυφθούν» στα μάτια του σύγχρονου περιπατητή της πόλης. Η σήμανση – πληροφόρηση επεκτείνεται και στα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία, πού είναι χαρακτηρισμένα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, τους μεταβυζαντινούς ναούς, τα οθωμανικά και εβραϊκά μνημεία και γενικά όλα τα σημαντικά κτίρια που αποτελούν τη μοναδική αρχιτεκτονική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης.

Στα Γιαννιτσά, ο Δήμος Πέλλας επιχειρεί να αναδείξει τα άυλα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς που στερούνται υλικότητας στον αστικό χώρο. Με κύριες θεματικές την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας μέσα από σημαντικές προσωπικότητες, ιστορικά γεγονότα αλλά και διασωζόμενα μνημεία και την αρχιτεκτονική παράδοση του παρελθόντος, επιχειρείται ο διάλογος της παλιάς πόλης και της ιστορικής μνήμης με τη σύγχρονη ζωή.

Στην Ιερά Οδό, επιχειρήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, η ανάδειξη της αρχαίας Ιεράς Οδού, που συνυπάρχει με το σημερινό δρόμο, δίνοντας τη δυνατότητα στους περαστικούς να ανακαλύψουν τον πλούτο των αρχαίων ευρημάτων κατά μήκος της διαδρομής από τον Κεραμεικό ως και την Ελευσίνα.

Η TETRAGON πραγματοποίησε την μελέτη των δεικτών και επιμελήθηκε την κατασκευή τόσο των πρώτων πιλοτικών εφαρμογών τους, όσο και του τελικού συνόλου των σημάνσεων. Η γραφιστική επιμέλεια ήταν του Θανάση Γεωργίου (Θεσσαλονίκη) και της TETRAGON (Γιαννιτσά, Ιερά Οδός).

concept design, consulting, visual identity, graphic design, signage

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

environment+tourism

ΠΕΛΑΤΗΣ

Δήμος Θεσσαλονίκης
Δήμος Πέλλας
Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Θεσσαλονίκη
Γιαννιτσά
Ιερά Οδός, Αττική

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Κέντρο Ιστορίας Δήμου Θεσσαλονίκης
Μορφωτικό Ίδρυμα ΕΣΗΕΜ-Θ
Θανάσης Γεωργίου

Tetragon logo
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καραϊσκάκη 2B
54641, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
τ. +30 2310 861460
info@tetragon.gr

ΑΘΗΝΑ

Λεωφόρος Κηφισίας 27
11523, Αθήνα, Ελλάδα
τ. +30 6973 550323
info@tetragon.gr

ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης
57400, Σίνδος, Ελλάδα
τ. +30 2310 796675
sindos@tetragon.gr