Κέντρο Προβολής & Ανάδειξης της ιστορίας, λαογραφίας & πολιτιστικής κληρονομιάς του Άνω Σταυρού

Το Κέντρο στεγάζεται στο ανακαινισμένο παλιό σχολείο του γραφικού χωριού και συμβάλλει στην πολιτιστική και τουριστική προβολή της περιοχής παρουσιάζοντας δείγματα της ιστορίας, της λαογραφίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του Άνω Σταυρού.

Η έκθεση περιλαμβάνει τη συλλογή αντικειμένων λαογραφίας και νεότερου ελληνικού πολιτισμού που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή, δημόσια και κυρίως ιδιωτική, των ανθρώπων που έζησαν στον Σταυρό από τα τέλη του 19ου έως και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Οι ιστορίες που αφηγούνται τα αντικείμενα ενδυναμώνονται από τις προφορικές μαρτυρίες των ιδιοκτητών τους και διαφωτίζουν για θέματα οικονομίας, τεχνικών παραγωγής και κατασκευής, κοινωνικών αντιλήψεων και ιδεών του τόπου.

Η πρώτη αίθουσα περιλαμβάνει τις ενότητες που παρουσιάζουν το περιβάλλον και την ιστορία του Άνω Σταυρού σε διαλεκτική με την ιστορία και τα μνημεία της ευρύτερης περιοχής, τους ανθρώπους, την κοινότητα, τις δραστηριότητες και τα τοπόσημα. Στη δεύτερη, αναδεικνύεται ο παραδοσιακός τρόπος ζωής και οι ανθρώπινες δραστηριότητες που εξυπηρετούν βασικές βιοτικές ανάγκες εντός και εκτός του οίκου. Μεγάλοι σκηνογραφικοί χειρισμοί περικλείουν αντικείμενα των συλλογών και ψηφιακές πολυμεσικές εφαρμογές προσφέρουν στον επισκέπτη μια ενδιαφέρουσα βιωματική εμπειρία.

museography, museology, concept design, documentation, storytelling, graphic design, exhibition structures, consulting, audiovisual productions, visual identity, digital & interactive applications, multiple realities VR | AR | MR

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

museums+culture

ΠΕΛΑΤΗΣ

Δήμος Βόλβης

ΕΤΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ

2021

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Άνω Σταυρός

Η βιωματική και η διαδραστική πρόσληψη πληροφοριών εφαρμόζεται με την υιοθέτηση νέων τρόπων προσέγγισης της ιστορίας που συνδέουν την τοπική κοινωνία, όχι μόνο με το παρελθόν, αλλά και με το παρόν. Το αφήγημα που παράγεται στηρίζεται στην προφορική ιστορία, στις μνήμες και στις εμπειρίες των ανθρώπων της κοινότητας και φτάνει στον επισκέπτη ως μήνυμα δυναμικό, ζωντανό και επίκαιρο.

Τα τεκμήρια της έκθεσης γίνονται η αφορμή για έναν ουσιαστικό και συνεχώς τροφοδοτούμενο διάλογο ανάμεσα στην τοπική κοινωνία, τους επιστήμονες και τους επισκέπτες.

Στο επίκεντρο της πολιτισμικής ζωής, τα αντικείμενα «μιλούν» για μορφές κοινωνικής πρακτικής και παράδοσης που μέσα από διαφορετικά επίπεδα ερμηνείας συντελούν στην εξήγηση διαφορετικών πολιτισμικών φαινομένων.

Tetragon logo
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καραϊσκάκη 2B
54641, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
τ. +30 2310 861460
info@tetragon.gr

ΑΘΗΝΑ

Λεωφόρος Κηφισίας 27
11523, Αθήνα, Ελλάδα
τ. +30 6973 550323
info@tetragon.gr

ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης
57400, Σίνδος, Ελλάδα
τ. +30 2310 796675
sindos@tetragon.gr