Η γενετική κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας: Μεταφέροντας ψηφιακά τη βιοϊστορία στα μουσεία
Αντικείμενο του έργου είναι η παραγωγή και ανάλυση 50 γονιδιωμάτων προϊστορικών και ιστορικών ανθρώπων, που έζησαν στην Ελλάδα από τη μεσολιθική έως τη βυζαντινή περίοδο, η δημιουργία «ατομικών βιογραφιών», βασισμένων στον γενετικό φαινότυπο και τη μακροσκοπική μελέτη των ατόμων, και η μεταφορά αυτών των ανακατασκευών σε υφιστάμενες ή νέες εκθέσεις μουσείων και χώρων πολιτισμού. Το ερευνητικό πρόγραμμα αποσκοπεί να διαφυλάξει και να ψηφιοποιήσει πολύτιμα δεδομένα πολιτισμικής και βιολογικής κληρονομιάς, διαχέοντας τα παράλληλα στο ευρύ κοινό.
Μετά την ολοκλήρωση του ερευνητικού προγράμματος, η TETRAGON υλοποίησε την περιοδική έκθεση «BioMuse | Από τα θραύσματα των οστών στις ιστορίες των ανθρώπων», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η έκθεση διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Μουσείο και το Εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με στόχο να αναδείξει και να ενσωματώσει τα αποτελέσματα της έρευνας με σύγχρονα φυσικά και ψηφιακά μέσα.
experience design, audiovisual productions, storytelling, digitisation, digital & interactive applications, visual identity, concept design
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
research+innovationΕΤΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ
2022
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας-Εργαστήριο Ανθρωπολογίας ΔΠΘ (Ελλάδα)
Institute of Organismic and Molecular Evolution Johannes Gutenberg University Mainz
Reiss-Engelhorn Museen (Γερμανία)
WEBSITE
Καραϊσκάκη 2B
54641, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
τ. +30 2310 861460
info@tetragon.gr
Λεωφόρος Κηφισίας 27
11523, Αθήνα, Ελλάδα
τ. +30 6973 550323
info@tetragon.gr
Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης
57400, Σίνδος, Ελλάδα
τ. +30 2310 796675
sindos@tetragon.gr