Υποδομές πολιτισμού στο Λεωνίδιο Αρκαδίας

Μια σειρά υποδομών πολιτισμού στο Λεωνίδιο της Νότιας Κυνουρίας υλοποιήθηκε για την προβολή και ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού και ιστορικού αποθέματος της περιοχής.

Στη Φάμπρικα Πολιτισμού, Η TETRAGON σε συνεργασία με την εταιρεία ΟΙΚΟΜ ΕΠΕ συνέταξαν τη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη και επιμελήθηκαν την κατασκευή της μόνιμης έκθεσης, η οποία εστιάζει στην αγροτική παραγωγή και στο θαλάσσιο εμπόριο της Ανατολικής Πελοποννήσου.

Η έκθεση στεγάζεται στο κτίριο της Φάμπρικας στο Λεωνίδιο που ήταν παλαιότερα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και μετέπειτα σχολείο. Γίνεται ευρεία χρήση σκηνογραφικών μέσων και σημειολογικών αναφορών για την αφήγηση της ιστορίας της περιοχής και των ιδιαιτεροτήτων της, καθώς και πλούσιου εποπτικού υλικού, διαδραστικών εφαρμογών και μουσειοπαιδαγωγικών μέσων, που βασίζονται στο άφθονο υλικό τεκμηρίωσης από το αρχείο του Λεωνιδίου και τις ιδιωτικές συλλογές οικογενειών της περιοχής.

Τη γραφιστική επιμέλεια είχε η Μαριέττα Πανίδου, ενώ τα κείμενα συνέταξε ο Χρίστος Ζαφείρης.

Λαμπρό παράδειγμα της Τσακώνικης αρχιτεκτονικής και ένα από τα ωριμότερα και μεγαλοπρεπέστερα κτίσματα της Κυνουρίας, το αρχοντικό Τσικαλιώτη στο Λεωνίδιο ενσωματώνει όλα τα στάδια εξέλιξης της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και όλες τις επιδράσεις, από το Βυζάντιο ως την Τουρκοκρατία, σε τολμηρή αντιπαράθεση και εκλέπτυνση.

Οι επισκέπτες του Πύργου έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να εξερευνήσουν ένα από τα ωραιότερα και πιο χαρακτηριστικά αρχοντικά της Πελοποννήσου και ταυτόχρονα να μάθουν τι είναι αυτό που κάνει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Τσακωνιάς αξιόλογη και ξεχωριστή, μέσα από την έκθεση που φιλοξενείται πλέον στον Πύργο. Η μόνιμη έκθεση, με τη χρήση πλούσιου εποπτικού υλικού, διαδραστικών εφαρμογών και μουσειοπαιδαγωγικών παιχνιδιών, αναδεικνύει τόσο το ίδιο το κτίριο, όσο και το αρχιτεκτονικό πλαίσιο, στο οποίο αυτό εντάσσεται και του οποίου αποτελεί εξαιρετικό δείγμα.

Η TETRAGON μαζί με την ΟΙΚΟΜ ΕΠΕ συνέταξαν τη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη και ανέλαβαν την κατασκευή. Τα κείμενα της έκθεσης επιμελήθηκε ο αρχαιολόγος Σπύρος Τσαφαράς, ενώ η γραφιστική επιμέλεια είναι του Θανάση Γεωργίου.

Η έκθεση Ερμηνείας Περιβάλλοντος του Κέντρου Πληροφόρησης Λεωνιδίου για τη χλωρίδα του Πάρνωνα παρουσιάζει τη χλωρίδα, τους τύπους οικοτόπων, καθώς και τα σημαντικότερα και σπανιότερα είδη φυτών της προστατευόμενης περιοχής του όρους Πάρνωνα και του υγροτόπου Μουστού.

Η αίθουσα του παλιού δημοτικού σχολείου έχει υπέροχες συντηρημένες διακοσμήσεις στην οροφή και τους τοίχους που είναι χαρακτηριστικό δείγμα των αστικών σπιτιών του Λεωνιδίου του 19ου αιώνα. Φιλοξενεί μια σύγχρονη έκθεση της οποίας το περιεχόμενο αναδεικνύεται με σκηνογραφίες και απτικά ή ψηφιακά διαδραστικά μέσα και η μουσειογραφική προσέγγιση επιτυγχάνει την απόλυτη συνέργεια με το κέλυφος, ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο αρμονικό αποτέλεσμα.

Η έκθεση Ερμηνείας Περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία ΟΙΚΟΜ ΕΠΕ για τον τέως Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού.

digitization, digital & interactive applications, experience design, museology, museography

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

museums+culture

ΠΕΛΑΤΗΣ

Δήμος Νότιας Κυνουρίας

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Λεωνίδιο

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΟΙΚΟΜ ΕΠΕ
Μαριέττα Πανίδου
Χρίστος Ζαφείρης
Θανάσης Γεωργίου

Tetragon logo
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καραϊσκάκη 2B
54641, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
τ. +30 2310 861460
info@tetragon.gr

ΑΘΗΝΑ

Λεωφόρος Κηφισίας 27
11523, Αθήνα, Ελλάδα
τ. +30 6973 550323
info@tetragon.gr

ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης
57400, Σίνδος, Ελλάδα
τ. +30 2310 796675
sindos@tetragon.gr