Δημοτικό Σχολείο Καρτερολίου
Χώρος Πολλαπλών Δραστηριοτήτων | Ανάδειξη Κληρονομιάς

Ο χώρος πολλαπλών δραστηριοτήτων βρίσκεται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης και συμβάλλει στην πολιτιστική και τουριστική προβολή της περιοχής παρουσιάζοντας δείγματα της ιστορίας, της λαογραφίας και της αγροτικής παραγωγής.

Το σενάριο της έκθεσης στηρίζεται στη σχέση του φυσικού πλούτου και των καρπών της αγροτικής παραγωγής με την πολιτιστική κληρονομιά από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Εστιάζοντας αφενός στην ελιά και στον τρόπο που επηρέασε τη ζωή των ανθρώπων, και αφετέρου στα αρχαιοελληνικά και μεσαιωνικά κατάλοιπα του τόπου, επιτυγχάνεται η ολιστική προβολή της ταυτότητας της Μεσσηνιακής γης που βασίζεται κυρίως στην αρμονική συνύπαρξη του φυσικού με τον πολιτισμικό της χαρακτήρα.

Στην πρώτη αίθουσα παρουσιάζονται ο μεσσηνιακός ελαιώνας, η αρχιτεκτονική του τοπίου με τις ξερολιθιές και τα αγροτόσπιτα, η δομή του δέντρου, οι ποικιλίες και η συλλογή της ελιάς, οι διαχρονικοί τρόποι επεξεργασίας του λαδιού, ο λαϊκός πολιτισμός. Στη δεύτερη, ιχνηλατούνται τα αρχαιοελληνικά κατάλοιπα, εστιάζοντας στην Αρχαία Μεσσήνη και γίνεται ένα σύντομο αφιέρωμα στο αρχαίο θέατρο. Σκηνογραφικά ευρήματα και διαδραστικές πολυμεσικές εφαρμογές υποβοηθούν στην παρουσίαση της άφθονης πληροφορίας και στην αισθητηριακή οργάνωση της έκθεσης.

documentation, digitization, concept design, museology, museography, storytelling, audiovisual productions, graphic design, exhibition structures, digital & interactive applications

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

museums+culture

ΠΕΛΑΤΗΣ

Δήμος Μεσσήνης

ΕΤΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ

2017

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Καρτερόλι Μεσσηνίας

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΟΙΚΟΜ ΕΠΕ
Ντίνος Μιχαήλ

Σκηνογραφικά και αναπαραστατικά ευρήματα συνεισφέρουν στη βιωματική αντίληψη και αποτελούν το “κλειδί” κατανόησης της κεντρικής ιδέας και του μουσειολογικού σεναρίου της έκθεσης.

Η πρόσληψη και αφομοίωση της πληροφορίας επιτυγχάνονται με την χρήση εκτεταμένων ψηφιακών διαδραστικών και πολυμεσικών εφαρμογών και την υιοθέτηση νέων τρόπων προσέγγισης της ιστορίας και του φυσικού περιβάλλοντος.

Το αφήγημα που παράγεται μέσα από τις ενδιαφέρουσες γραφιστικές συνθέσεις των εκθεματικών επιφανειών φτάνει στον επισκέπτη ως ένα εύληπτο, σύγχρονο μήνυμα.

Tetragon logo
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καραϊσκάκη 2B
54641, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
τ. +30 2310 861460
info@tetragon.gr

ΑΘΗΝΑ

Λεωφόρος Κηφισίας 27
11523, Αθήνα, Ελλάδα
τ. +30 6973 550323
info@tetragon.gr

ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης
57400, Σίνδος, Ελλάδα
τ. +30 2310 796675
sindos@tetragon.gr