Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου, σημείο αναφοράς για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Χαλκιδικής, φιλοξενεί μεγάλο αριθμό σημαντικών και συχνά μοναδικών αρχαιοτήτων, καθώς και την αξιόλογη Συλλογή Λαμπρόπουλου.

Η νέα, μόνιμη έκθεση του μουσείου, η οποία εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2022, αναπτύσσεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες: «Τόπος και Ιστορία», «Προϊστορικές κοινωνίες», «Ιστορικοί χρόνοι», «Συλλογές και Δωρεές». Στην έκθεση παρουσιάζονται αρχαιολογικά και ανασκαφικά ευρήματα που προέρχονται από το σύνολο της Χαλκιδικής, από παλαιότερες γνωστές θέσεις αλλά και από πρόσφατες έρευνες, και καλύπτουν χρονολογικά τις περιόδους από τους προϊστορικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους. Κυρίαρχη θέση στο μουσείο καταλαμβάνει η συλλογή του Ιωάννη Λαμπρόπουλου, η οποία παραχωρήθηκε από τον υιό του συλλέκτη, Ηρακλή Λαμπρόπουλο, στο Υπουργείο Πολιτισμού το 1995.

Η έκθεση συμπληρώνεται από πολυμεσικές εφαρμογές, διαδραστικές οθόνες και βίντεο. Για παράδειγμα, ένας διαδραστικός χάρτης-χρονολόγιο για την ιστορία της Χαλκιδικής και μία τρισδιάστατη προβολική χαρτογράφηση (3D Projection Mapping), που παρουσιάζει την ανασκαφική δραστηριότητα και διαδικασία, εμπλουτίζουν την πληροφόρηση του κοινού με τρόπο εύληπτο και παραστατικό.

consulting, museography, exhibition structures

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

museums+culture

ΠΕΛΑΤΗΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους

ΕΤΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ

2022

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Πολύγυρος

Το συγκεκριμένο Μουσείο ιδρύθηκε το 1971, σε σχέδια του εξαιρετικού αρχιτέκτονα Δημήτρη Φατούρου. Ήταν ένας μικρός χώρος, ο οποίος όμως ικανοποιούσε τις ανάγκες εκείνης της εποχής. Όταν ήρθε η δωρεά της εξαιρετικά σημαντικής συλλογής Λαμπρόπουλου, η Πολιτεία όφειλε να βρει λύση για να στεγάσει αυτά τα πολύτιμα ευρήματα. Έτσι σχεδιάστηκε η επέκταση του κτηρίου. Χάρη στην υποδειγματική δουλειά της Εφορείας Αρχαιοτήτων μπορούμε να αποδώσουμε σήμερα το Μουσείο στην τοπική κοινωνία και στους χιλιάδες επισκέπτες της περιοχής.

Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού

Tetragon logo
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καραϊσκάκη 2B
54641, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
τ. +30 2310 861460
info@tetragon.gr

ΑΘΗΝΑ

Λεωφόρος Κηφισίας 27
11523, Αθήνα, Ελλάδα
τ. +30 6973 550323
info@tetragon.gr

ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης
57400, Σίνδος, Ελλάδα
τ. +30 2310 796675
sindos@tetragon.gr