Προσβάσιμος υπαίθριος χώρος στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης

Η υπαίθρια έκθεση αναφέρεται στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης και πλαισιώνεται από περιβαλλοντικά παιχνίδια, σημάνσεις, κιόσκια και καθιστικούς χώρους συνάντησης και ξεκούρασης. Συντελεί στην πληροφόρηση, εκπαίδευση και αναψυχή των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής.

Η υπαίθρια έκθεση παρέχει πληροφορίες για τα βασικά σημεία ενδιαφέροντος της φύσης και του πολιτισμού και ενημερώνει του επισκέπτες για τα σημαντικά είδη και τους τύπους οικοτόπων της οροσειράς της Ροδόπης. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται σε δύο χαρακτηριστικά είδη δέντρων, στην ερυθρελάτη και στη σημύδα, που έχουν νοτιότερο άκρο εξάπλωσης την Ροδόπη. Ο περιβάλλων χώρος και κυρίως η έκθεση, είναι πλήρως προσβάσιμα από άτομα με κινητικά προβλήματα και αισθητηριακές αναπηρίες όρασης.

Ο μουσειολογικός προγραμματισμός είναι άρτιος και ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός σύγχρονος και λειτουργικός. Η βιωματική εμπειρία ενδυναμώνεται από την ένταξη συμμετοχικών διαδικασιών (παιχνίδια, γλυπτά κ.ά.). Ο επισκέπτης εμβαθύνει στο περιεχόμενο «χτίζοντας» την κατανόηση, μέσω της αντανάκλασης των δικών του εμπειριών και σε δεύτερο επίπεδο, μέσω των εμπειριών που «αφηγούνται» οι «κάτοικοι» της οροσειράς, τα φυτά και τα ζώα της.

documentation, concept design, storytelling, copywriting, graphic design, outdoor design, edutainment, accessibility solutions, signage

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

environment+tourism

ΠΕΛΑΤΗΣ

Τέως Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης

ΕΤΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ

2022

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Παρανέστι Δράμας

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

KartECO

Η δημιουργία σωστά δομημένης αφηγηματικής πορείας διευκολύνει την κατανόηση και προκαλεί για συμμετοχή.

Υιοθετείται η αρχή του καθολικού σχεδιασμού, προκειμένου να διασφαλίζεται η φυσική και διανοητική πρόσβαση, αλλά και να υπηρετούνται τα διαφορετικά μαθησιακά μοντέλα όλων των επισκεπτών.

Οι εκθεματικές επιφάνειες έχουν ενδιαφέρουσες συνθέσεις και προσεκτικά επιλεγμένα χρώματα. Η άρτια σύνθεσή τους τονίζει τα κύρια θέματα και ομαδοποιεί συγγενικά, ενώ οι διαφορετικοί χρωματισμοί συνδέουν ομοειδή θέματα.

Tetragon logo
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καραϊσκάκη 2B
54641, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
τ. +30 2310 861460
info@tetragon.gr

ΑΘΗΝΑ

Λεωφόρος Κηφισίας 27
11523, Αθήνα, Ελλάδα
τ. +30 6973 550323
info@tetragon.gr

ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης
57400, Σίνδος, Ελλάδα
τ. +30 2310 796675
sindos@tetragon.gr