ΠΕΛΑΤΗΣ

Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Αττική

ΠΡΩΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΤΑΤΟΪΟΥ

Ο σχεδιασμός της πιλοτικής διαδρομής με τίτλο «Άνθρωπος και φύση, μια Ιστορία στο Χρόνο» αναδεικνύει το Κτήμα Τατοΐου ως ένα πρότυπο παραγωγικό κτήμα μέσα σε ένα μεσογειακό οικοσύστημα το οποίο επηρεάστηκε πολύ από την ανθρώπινη παρουσία.

Με στόχο την προσέλκυση, ενημέρωση και διαχείριση επισκεπτών, δημιουργήθηκε το 2012 ένα σύνολο ελαφρών κατασκευών που αποσκοπούσε στην ερμηνεία περιβάλλοντος, στην εξυπηρέτηση και ανάπαυση επισκεπτών, εστιάζοντας στο αγρόκτημα, το οποίο περιλαμβάνει στάβλους, κτίσματα για την επεξεργασία των αγροτικών προϊόντων και κατοικίες για τους εργάτες.

Η διαδρομή οργανώθηκε με μικρό κέντρο πληροφόρησης στο φυλάκιο, κιόσκι ανάπαυσης, πινακίδες ενημέρωσης, σήμανσης και κατεύθυνσης, αναλόγια διαφόρων τύπων, καθιστικά, κάδους απορριμάτων κ.ά. Ο σχεδιασμός του εξοπλισμού ήταν πρωτότυπος, προσαρμοσμένος στο τοπίο και ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εφαρμογή ειδικών σημάτων των διαφόρων λειτουργιών του αγροκτήματος.

Το έργο ήταν προϊόν συνεργασίας των εταιριών TETRAGON, ΟΙΚΟΜ ΕΠΕ και ΟΙΚΟΣ ΕΠΕ. Τη γραφιστική επιμέλεια είχε ο Θανάσης Γεωργίου και τα σκίτσα ο Β. Χατζηρβασάνης.