ΠΕΛΑΤΗΣ

Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Καστάνιτσα Αρκαδίας

ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑΣ

Η TETRAGON επιμελήθηκε τη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη και ανέλαβε την κατασκευή της μόνιμης έκθεσης του Κέντρου Ενημέρωσης Καστάνιτσας, η οποία εστιάζει στα παραδοσιακά επαγγέλματα της περιοχής, στην ιστορία και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της Τσακωνιάς.

Η Καστάνιτσα θεωρείται το παλιότερο χωριό του Πάρνωνα και σύμφωνα με τις γραπτές μαρτυρίες είναι το αρχαιότερο Τσακωνοχώρι με σημαντική συμβολή σε όλους τους εθνικούς αγώνες. Το χωριό και η γύρω περιοχή έχουν ανακηρυχθεί “τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλους” και ανήκουν στο διαρκή κατάλογο κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Ελλάδας. Εξαιτίας του δύσβατου εδάφους και της έλλειψης δρόμων, ανέπτυξε όλες τις υποδομές της προβιομηχανικής οικονομίας, την παραδοσιακή οικοτεχνία, την εκμετάλλευση του αυτοφυούς καστανόδασους και τα επαγγέλματα που την έκαναν αυτάρκη, του ασβεστοποιού, του υλοτόμου και του αγωγιάτη, που ήταν συνυφασμένα με την τοπική γεωφυσική και κοινωνική ιδιομορφία.

Αναπαραστάσεις, διοράματα, σκηνογραφίες και ενιαίες εκτυπώσεις φιλοξενούν κείμενα, πρωτότυπες φωτογραφίες και τεκμήρια, δημιουργώντας ενιαίες συνθέσεις που υποβοηθούν στην αντιληπτική οργάνωση της έκθεσης.