ΠΕΛΑΤΗΣ

Δήμος Λήμνου

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Μούδρος Λήμνου

ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΜΟΥΔΡΟΥ

Η έκθεση στο Κέντρο Ενημέρωσης Ιστορίας και Ναυτικής Παράδοσης Μούδρου διαμορφώθηκε με στόχο την ανάδειξη της στρατηγικής σημασίας του κόλπου του Μούδρου σε δύο σημαντικές περιόδους της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο εκθεσιακό χώρο στο ανακαινισμένο κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Μούδρου που ταξιδεύει τον επισκέπτη μέσα από το πρωτοποριακό μουσειολογικό του σκεπτικό. Η συμβολή του Μούδρου κατά το ναυτικό αγώνα απελευθέρωσης των νησιών του Αιγαίου, αλλά και κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σκιαγραφείται μέσα από πλούσιο εποπτικό υλικό, φωτογραφίες εποχής, ιστορικά έγγραφα, αντικείμενα της Συλλογής Β. Νικόλτσιου, προβολές βίντεο, διαδραστικές εφαρμογές και διοράματα. Οι εκθεματικές ενότητες παρουσιάζουν με εύληπτο και διαδραστικό τρόπο, μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό, αναπαραστάσεις και διοράματα, τις φάσεις και τα ιστορικά γεγονότα της ναυτικής ιστορίας του Μούδρου.

Η έρευνα και η τεκμηρίωση του υλικού κινήθηκε σε πολλά επίπεδα, συμπεριλαμβάνοντας σημαντικά μουσεία και αρχεία της χώρας, αλλά και του εξωτερικού, για να εμφυσήσει τελικά ζωή στο βιωματικό χώρο του Κέντρου Ενημέρωσης. Η υποδομή αυτή δίνει την ευκαιρία για το νησί της Λήμνου να αναδείξει το πρόσφατο ιστορικό του παρελθόν, εστιάζοντας στην κατεύθυνση του πολιτιστικού και ιστορικού τουρισμού.