ΠΕΛΑΤΗΣ

Δήμος Νότιας Κυνουρίας

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Λεωνίδιο Κυνουρίας

ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΤΣΑΚΩΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΣΙΚΑΛΙΩΤΗ

Λαμπρό παράδειγμα της Τσακώνικης αρχιτεκτονικής και ένα από τα ωριμότερα και μεγαλοπρεπέστερα κτίσματα της Κυνουρίας, το αρχοντικό Τσικαλιώτη στο Λεωνίδιο ενσωματώνει όλα τα στάδια εξέλιξης της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και όλες τις επιδράσεις, από το Βυζάντιο ως την Τουρκοκρατία, σε τολμηρή αντιπαράθεση και εκλέπτυνση.

Οι επισκέπτες του Πύργου έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να εξερευνήσουν ένα από τα ωραιότερα και πιο χαρακτηριστικά αρχοντικά της Πελοποννήσου και ταυτόχρονα να μάθουν τι είναι αυτό που κάνει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Τσακωνιάς αξιόλογη και ξεχωριστή, μέσα από την έκθεση που φιλοξενείται πλέον στον Πύργο. Η μόνιμη έκθεση, με τη χρήση πλούσιου εποπτικού υλικού, διαδραστικών εφαρμογών και μουσειοπαιδαγωγικών παιχνιδιών, αναδεικνύει τόσο το ίδιο το κτίριο, όσο και το αρχιτεκτονικό πλαίσιο, στο οποίο αυτό εντάσσεται και του οποίου αποτελεί εξαιρετικό δείγμα.

Η ΤΕΤΡΑΓΚΟΝ μαζί με την ΟΙΚΟΜ ΕΠΕ συνέταξαν τη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη και ανέλαβαν την κατασκευή. Τα κείμενα της έκθεσης επιμελήθηκε ο αρχαιολόγος Σπύρος Τσαφαράς, ενώ η γραφιστική επιμέλεια είναι του Θανάση Γεωργίου.