Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου

Ο κύριος αντικειμενικός σκοπός της έκθεσης είναι να συνθέσει ένα ανοικτό πολυεπίπεδο -όσο και αμφίδρομο- πλαίσιο βιωματικής εμπειρίας μεταξύ του επισκέπτη και των ποικίλων υλικών καταλοίπων του ιστορικού παρελθόντος της Θράκης και του Διδυμοτείχου, από τη ρωμαϊκή εποχή έως και τους νεώτερους χρόνους. Για τον σκοπό αυτό γίνεται χρήση ποικίλων ερμηνευτικών πολυμέσων όπως οθόνες αφής, βιντεοπροβολές, ηχητικά εφέ, διαδραστικές εφαρμογές, με στόχο την ενεργότερη συμμετοχή των επισκεπτών στο εκθεσιακό περιβάλλον.
Κύριο χαρακτηριστικό είναι ο διαδραστικός φωτεινός χάρτης που είναι ένθετος στο δάπεδο αίθουσας του μουσείου και δείχνει την Βυζαντινή Εγνατία Οδό και τη σχέση της με το Διδυμότειχο και τις κυριότερες πόλεις της Θράκης. Συνδυάζεται με δύο οθόνες αφής που μέσω διαδραστικών εφαρμογών ενημερώνουν τον επισκέπτη για το νευραλγικό ρόλο της Θράκης και της Εγνατίας Οδού.
Ένα ηλεκτρονικό ευρετήριο e-book σε οθόνη αφής περιέχει πλήθος στοιχείων για επώνυμα πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στο Διδυμότειχο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Σε άλλες οθόνες αφής παρουσιάζονται περισσότερες διαδραστικές εφαρμογές για την πόλη και την ιστορία της, καθώς και ηχητικά ντοκουμέντα με περιγραφές αφηγητών.