Έκθεση Τσακώνικης Αρχιτεκτονικής στον Πύργο Τσικαλιώτη

Η εμπειρία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Τσακωνιάς μέσα από διαδραστικές εφαρμογές και μουσειοπαιδαγωγικά παιχνίδια, αποκαλύπτει μια άλλη πλευρά του διατηρητέου αρχοντικού στους επισκέπτες και ταξιδεύει τη φαντασία των παιδιών σε μακρινές εποχές. Ο σχεδιασμός της έκθεσης έγινε με ισχυρό προσανατολισμό στις νεότερες ηλικίες και για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται πολλές εφαρμογές και παιχνίδια.
Οι εφαρμογές παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό συνέδριο Μουσείων και Κέντρων Επιστημών ECSITE στο Graz της Αυστρίας το 2016.

Η δημιουργική χρήση οικοδομικών ενοτήτων για την εξερεύνηση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής υποβοηθάει τη μάθηση μέσω της κατασκευής. Τα παιδιά αναγνωρίζουν έτσι τους διάφορους τύπους των παραδοσιακών κατοικιών.
Ανακαλύπτοντας το αρχοντικό μέσω μιας διαδραστικής εφαρμογής, ανακαλύπτουν τα ποικίλα μορφολογικά χαρακτηριστικά του, χωρισμένα ανά επίπεδο σε 4 κατηγορίες. Η εφαρμογή σχεδιάστηκε με έμφαση στην απτικότητα, με χρήση αισθητήρων, σχηματικών αντικειμένων και ειδικά σχεδιασμένων καρτών.
Με ένα ιδιότυπο κυνήγι θησαυρού, τα παιδιά εξερευνούν το κτίριο μέσα και έξω, ανακαλύπτοντας κρυμμένα “πετράδια”, ειδικά σχεδιασμένα μεταλλικά αντικείμενα που αντιστοιχούν στις 4 ομάδες χαρακτηριστικών.